Veel mensen hebben in meer of mindere mate last van hun darmen. Buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree of zelfs verstopping (obstipatie) zijn klachten waarmee regelmatig naar de huisarts wordt gegaan. Als darmziekten, zoals de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa zijn uitgesloten, is de diagnose die vaak gesteld wordt het Prikkelbare Darm Syndroom oftewel PDS.

Wat is PDS?

Bij PDS maakt de darm te veel of juist te weinig bewegingen. Dit veroorzaakt verkramping en vaak ook overgevoelige zenuwen in de darmwand. PDS wordt ook wel functionele darmklachten genoemd, waarmee bedoeld wordt dat er eigenlijk geen aanwijsbare ziekte aanwezig is die de klachten veroorzaakt. Met andere woorden de darm is niet ziek, maar de functie is verstoord. Vaak wordt dan gezegd dat er maar weinig aan te doen is en dat je er maar mee moet leren leven.

Welke voedingsmiddelen zijn prikkelend voor de darm?

Maar is dat ook zo? Moet je er maar mee leren leven en de pijn in je buik voor lief nemen? Nee dat hoeft niet want er zijn zeker behandelmogelijkheden. Allereerst is het natuurlijk van belang om je voedingspatroon in kaart te brengen. Hierbij is het (tijdelijk) bijhouden van een voedingsdagboek een handig hulpmiddel. Hierin schrijf je op wat je eet, of je klachten krijgt en ook wat je die dag ervaren hebt op het gebied van bijvoorbeeld stress. Na enige tijd zul je waarschijnlijk een patroon ontdekken en kun je bepaald voedsel beter uit je dagelijkse voeding strepen.

Toch zal dit niet in alle gevallen de klachten oplossen. Inmiddels is namelijk bekend dat PDS ook veroorzaakt wordt door de samenwerking tussen de hersenen en de darmen. Deze staan met elkaar in verbinding. Ons zenuwstelsel geeft voortdurend signalen af aan onze darmen. Hierdoor ervaren we bijvoorbeeld een hongergevoel of de aandrang tot ontlasting. Deze signalen kunnen we niet zelf sturen, ze gebeuren buiten onze wil om, maar ze zijn wel heel gevoelig voor stressfactoren.

Pepermuntolie als ondersteunend middel naast hypnotherapie

Is er dan misschien toch nog iets concreets te doen om de klachten van PDS te verlichten? Gelukkig wel. Om te beginnen is beter leren omgaan met stress een belangrijke. Hypnose kan hierbij een prima hulpmiddel zijn. Je leert hier vaardigheden om stress te herkennen en er anders mee om te gaan. Ook is het gebruik van pepermuntolie klinisch bewezen effectief. Pepermuntolie wordt gemaakt uit de gedroogde bladeren en stelen van de pepermuntplant. Hierin zit de stof menthol en menthol heeft de eigenschap dat het pijn verlicht en ontspannend werkt. Pepermuntolie is verkrijgbaar in capsulevorm met een maagbeschermende coating waardoor het pas in de darm, daar waar het moet, gaat werken. Je gebruikt de capsules voor elke maaltijd. Wil je nu meer weten over stressreductie door hypnose, neem dan contact op met De Verbinding.

Menu